02/05/2023
En les darreres dècades han sorgit un gran nombre d’innovacions tecnològiques que han permès a les empreses desenvolupar-se en el mercat, agilitzant els processos de gestió i producció, entre molts altres aspectes.
Cada cop és més freqüent l’aparició de noves eines digitals que transformen l’entorn empresarial i la manera en com les empreses duen a terme la seva activitat corporativa; elaboració dels seus productes o serveis, distribució de les seves mercaderies i inclús la forma i el canal amb què interaccionen amb els seus treballadors i clients.
Totes aquestes novetats representen ser positives per les empreses i pels seus treballadors, perquè els hi facilita les tasques del dia a dia i els permet créixer i desenvolupar-se d’una forma òptima en el mercat. Això sí, cal tenir en compte que si la teva competència adopta mesures i implementa canvis tecnològics que la fa ser més competitiva, tu com a empresa estàs obligat a fer-ho o a quedar-te enrere, i qui sap si desaparèixer.
La revolució tecnològica en la qual estem immersos ens fa estar més connectats en un món virtual, molts cops despersonalitzat, que per un costat, ens permet accedir a les múltiples novetats tecnològiques i, per altre costat, ens obliga a aprendre-les i a aplicar-les al nostre lloc de treball, molts cops sense temps per assimilar-les.
Aquests processos d’aprenentatge ens fa ser més competitius i ens permeten arribar a un major nombre de tasques per incrementar el nombre de resultats i/o beneficis, deixant de costat el tracte personal amb la resta de companys i companyes i deshumanitzant els llocs de feina.
Si bé és veritat que les noves tecnologies ens permeten estar connectats els uns amb els altres en espais físics allunyats, també ens dificulta el tracte directe i emocional amb les altres persones, creant relacions més distants i menys sòlides. A més, el fet d’estar constantment connectats, origina angoixes i estrès, disminuint la qualitat de vida de les persones treballadores.
Situacions no tan poc habituals
La implementació d’aquestes noves tecnologies, molts cops sense entendre les seves conseqüències, ens converteixen en éssers distants que prefereixen fer una videotrucada, abans d’asseure’s a parlar amb els companys que es troben a uns pocs metres.
A vegades ens pensem que fent servir únicament les eines virtuals, solucionarem més ràpidament les incidències o qüestions, que no pas en persona. Partint d’això, qui no ha solucionat algun cop una incidència cara a cara en 5 minuts, quan feia dies o setmanes que no havia pogut aconseguir-ho a través del correu electrònic.
On queden les reunions prenent un cafè, que permetien conèixer els companys i clients d’una manera més personal per saber com tractar-los i agilitzar els processos de resolució de dubtes i la difusió d’idees?
La intel·ligència artificial i les noves eines tecnològiques són útils i eficients, però no es pot deixar de costat el tracte personal i emocional amb les persones que ens rodegen perquè són una part vital en el nostre desenvolupament professional i personal. Treballar la intel·ligència emocional a les empreses, comportarà un bon clima laboral pels treballadors i treballadores.
Creus que és necessari trobar un equilibri entre la intel·ligència artificial i la intel·ligència emocional?
Quines iniciatives creus que serien adients per desenvolupar la intel·ligència emocional a les empreses?